Σπηλαιοδιάσωση

Η ομάδα διάσωσης αποτελείται από εθελοντές σπηλαιοεξερευνητές, μέλη των κατά τόπους συλλόγων μας, ανά την Ελλάδα. Είναι η μόνη πιστοποιημένη ομάδα διάσωσης της χώρας, που δύναται, μέσω του άρτιου επιπέδου κατάρτισης των μελών της, να ενεργεί αποτελεσματικά στο απαιτητικό περιβάλλον των σπηλαίων. Τα μέλη της ομάδας εκπαιδεύονται διαρκώς σε νέες τεχνικές, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοιώσης σε σπήλαια όλης της χώρας. 

Η Σ.Ο.Ε. ανήκει στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας και επιπρόσθετα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ομάδας Σπηλαιοδιάσωσης (E.C.R.A.). Ως εκ τούτου, η ομάδα έχει ηθική υποχρέωση να παράσχει βοήθεια, σε περίπτωση ατυχήματος ανά την Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο, επίπεδο. 

Η Ομάδα Διάσωσης έχει δυνατότητα να συνδράμει σε ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα σε σπήλαια, βάραθρα, υπόγεια ποτάμια, φαράγγια, ορυχεία ή τούνελ και γενικότερα σε κάθε μορφής υπόγειο περιβάλλον. 


Διατηρεί άριστες επαφές με ομάδες διάσωσης του εξωτερικού και μέσω ασκήσεων διάσωσης που διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η ομάδα εκπαιδεύεται και εξειδικεύεται σε:

Ιστορικό Ίδρυσης

Η Ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλήνια βάση το 1989 με πρωτοβουλία της Εφορείας Παλαιοανθροπολογίας – Σπηλαιολογίας. Οργανώθηκε σχολείο από την Ιταλική ομάδα σπηλαιοδιάσωσης και εκπρόσωποι της ήρθαν στη χώρα μας. Ακολούθησαν κάποιες ασκήσεις και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες αλλά λόγω έλλειψης συντονισμού από έναν φορέα δεν προχώρησε αυτή η προσπάθεια.  Μεμονομένα κάποιοι σύλλογοι μόνο οργάνωναν εκπαιδεύσεις για τα μέλη τους. Η τελευταία κοινή άσκηση έγινε στην Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση το 1999 στο Παλαιοχώρι.  


Το 2001 όμως, αμέσως μετά την ίδρυση της η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας ανέλαβε την αναδιοργάνωση της και το 2003 αποφασίστηκε η σύσταση της αντίστοιχης Επιτροπής και η ομάδα μετονομάστηκε σε «Σπηλαιοδιάσωση», έναντι του παλαιότερου ονόματος που ήταν «Ελληνική Σπηλαιολογική Ομάδα Διάσωσης». Το 2005 κρίνεται επιτακτική ανάγκη στη Σ.Ο.Ε. να συσταθεί επιτροπή Διάσχισης και Εξερεύνησης Φαραγγιών και αντίστοιχα να δημιουργηθεί Ομάδα Φαραγγοδιάσωσης διότι συνεχώς καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός ατόμων που ασχολούνται με την κατάβαση φαραγγιών. Το 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο της Σ.Ο.Ε. αποφάσισε να ενοποιήσει τις 2 ομάδες υπό την ονομασία Ομάδα Διάσωσης, διότι πολλά μέλη των 2 ομάδων είναι κοινά καθώς και πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη διάσωση είναι παρόμοιες και τα υλικά ίδια. Από αρχές του 2021 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Διάσωσης ECRA.


Η  Ομάδα Διάσωσης  στα πλαίσια  εκπαίδευσης και πρόληψης έχει αναπτύξει ένα σύνολο δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Επιτροπή Σπηλαιοδιάσωσης. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:


Επιχειρησιακά η Ομάδα Διάσωσης:

 Ασκήσεις & Εκπαιδεύσεις Διάσωσης