ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.


Σ.ΕΛ.Α.Σ.


ΣΠ.Ο.Κ.



Ε.Ο.Σ. ΧΑΝΙΩΝ


ΜΑΥΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ


Π.Ο.Α.



ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ

ΕΟΣ Χανίων

Ε.Ο.Σ. Χανίων

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1930 ιδρύθηκε το Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου. Έτσι ονομαζόταν τότε. Το Τμήμα Χανίων ήταν ένα από τα δέκα που αποτέλεσαν την Ομοσπονδία της Ελληνικής Ορειβασίας στα τέλη του 1931. Σήμερα αυτή η Ομοσπονδία έχει στη δύναμη της περίπου 80 Συλλόγους από όλη τη χώρα.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ανακάλυψε μπορούμε να πούμε τα πιο όμορφα και θαυμαστά ορεινά, πεδινά και παραθαλάσσια τοπία του νομού μας και πολλά άλλα στην υπόλοιπη Κρήτη, τα οποία γνώρισε στον πολύ κόσμο. Είναι ο πρόδρομος του τουρισμού στην Κρήτη. Το φαράγγι της Σαμαριάς και η περιοχή του οφείλουν την ανάδειξη τους αποκλειστικά στον Ορειβατικό Χανίων. Πολύχρονοι ήταν οι αγώνες, οι αναφορές και τα υπομνήματα των διοικήσεων του Ορειβατικού για να δημιουργηθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.

Τα Ελαφονήσι, το Φραγκοκάστελλο, η Γραμβούσα, τα Φαλάσαρνα είναι μερικές από τις εξορμήσεις – ανακαλύψεις του Ορειβατικού Χανίων, τα χρόνια που τα τροχοφόρα δεν είχαν μπει για τα καλά στη ζωή της πόλης μας. Ακόμα τα ονομαστά φαράγγια Τρυπητής, Κλάδου-Δώματα, Ελιγιάς, Αράδαινας, Αγίας Ειρήνης, Ίμπρου και πολλά άλλα μοναδικής ομορφιάς γίνονται τόποι οργανωμένων διαβάσεων από ομάδες του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος έχει τμήματα ορειβασίας, ορειβατικού σκι, απλής πεζοπορίας, αναρρίχησης, χιονοδρομίας, σπηλαιολογίας και canyoning. Επίσης έχει παιδική και εφηβική ομάδα, καθώς και ομάδα ορεινής βοήθειας και διάσωσης, η οποία στάθηκε συμπαραστάτης σε κάθε κάλεσμα των αρχών της πόλης μας, για να βοηθήσει συνανθρώπους που κινδύνεψαν στα Λευκά Όρη και όχι μόνο. Ακόμα ο Σύλλογος έχει μικρές παρέες οι οποίες κάνουν ποδήλατο βουνού σε ορεινούς χωματόδρομους και κανόε-καγιάκ στα εποχιακά ποτάμια του νομού μας.

Τα βουνά της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, Άλπεις, Άνδεις, Κιλιμάντζαρο και Ιμαλάια έχουν δεχτεί μέλη του Ορειβατικού στις κατά καιρούς αναβάσεις τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια με βάση την αξιολόγηση της Ελ-ληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα των Συλλόγων της Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ.) και της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Σ.Ο.Ε.).

Με προσωπική εργασία αμέτρητων ωρών, και ενέργειες των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και την συμπαράσταση της Πολιτείας, κτίστηκαν στα Λευκά Όρη τέσσερα θαυμάσια ορεινά καταφύγια, στη θέση Βόλικας Κεραμειών, υψ. 1.450 μέτρα, στη θέση Καλλέργης Ομαλού, υψ. 1.650 μέτρα, στη θέση Ταύρη Σφακίων, υψ. 1.200 μέτρα και στο κέντρο των Λευκών Ορέων, στο διάσελο Σβουριχτής το ‘Χρ. Χουλιόπουλος’, υψ. 1.980 μέτρα.   

Ο Σύλλογος εκδίδει κάθε τρίμηνο, πρόγραμμα αναβάσεων, εκδρομών και εκδηλώσεων, το οποίο διανέμεται δωρεάν στα μέλη του και στους φίλους του, από τα γραφεία του Συλλόγου, τα οποία βρίσκονται στην οδό  Το τηλέφωνο του Ε.Ο.Σ. Χανίων είναι , η ιστοσελίδα είναι  και το email είναι eoshania@oten

Σπηλαιολογική Ομάδα Ε.Ο.Σ. Χανίων

Η σπηλαιολογική ομάδα του Ε.Ο.Σ. Χανίων δημιουργήθηκε το 1955 από τους Αντώνη Πλυμάκη και Χρήστο Χουλιόπουλο, οι οποίοι πέρα από τις ομορφιές της ορεινής Χανιώτικης γης, αποφάσισαν να κατέβουν και να γνωρίσουν τις ομορφιές, το μυστήριο και τον υπόγειο πλούτο αυτής της γης, των αμέτρητων σπηλαίων της. Οι πρωτεργάτες αυτοί, πλαισιωμένοι με καμιά δεκαριά μέλη του Συλλόγου, χωρίς κανένα τεχνικό εφόδιο και καμιά τεχνική γνώση την εποχή εκείνη, ξεκίνησαν, φιλιώθηκαν με τη λάσπη, με τις σταγόνες νερού που έβρεχαν τα κεφάλια τους, με τις νυχτερίδες, που πολλές φορές στο πέταγμά τους, τους χτυπούσαν στο πρόσωπο  και γνώρισαν στην χανιώτικη κοινωνία, αλλά και σε όλη την σπηλαιολογική κοινότητα της Ελλάδας, με την πάροδο των χρόνων, το μυστήριο και την ομορφιά που κρύβεται στον υπόγειο κόσμο.  

Στα χρόνια που πέρασαν από την δημιουργία της ομάδας μας καταγράφηκαν 1.550 σπήλαια στο νομό Χανίων, εξερευνήθηκαν περί τα 250 από αυτά, καταγράφηκαν ιστορίες, θρύλοι και παραδόσεις των σπηλαίων, έγιναν πολλές ενέργειες ενημέρωσης-ανάδειξης και προστασίας σπηλαίων, δημοσιεύθηκαν άρθρα και ανακοινώσεις, προσφέρθηκε βοήθεια σε Έλληνες και ξένους σπηλαιολόγους και επιστήμονες, συμμετείχαν σε σπηλαιοδιασώσεις και πολλά πολλά άλλα.

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στην τελευταία δεκαετία όπου πολλοί νέοι και νέες πλαισίωσαν την σπηλαιολογική ομάδα, απέκτησαν εκπαίδευση και εμπειρίες συμμετέχοντας σε πανελλήνιες συναντήσεις και εξερευνήσεις, κοντά σε ονομαστούς σπηλαιολόγους και κατέβηκαν μέχρι και χίλια μέτρα κάτω από τη γη, στα διάσημα σπηλαιοβάραθρα του νομού μας, τον Γουργούθακα, το Μαύρο Σκιάδι, το Λιοντάρι και πολλά άλλα. Στην διάρκεια αυτών των τελευταίων χρόνων έγινε επίσης μεγάλη πρόοδος στην δραστηριότητα του canyoning, την τεχνική διάσχιση φαραγγιών, με συμμετοχή πολλών μελών της ομάδας σε πανελλήνιες σχολές και συναντήσεις canyoning, διασχίσεις και διασώσεις. Επίσης σε συνεργασία με μέλη ομοειδών Συλλόγων του νησιού μας, έχουν ασφαλίσει και χαρτογραφήσει πολλά νέα φαράγγια.   

Ο Ε.Ο.Σ. Χανίων εντάχθηκε στην οικογένεια της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2004.


Διεύθυνση της έδρας του συλλόγου:
Τζανακάκη, αρ. 90, 73134 Χανιά, Κρήτη (ημιυπόγειο απέναντι από το Δημοτικό Κήπο Χανίων)
(είναι ανοικτά κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ.)

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
28210 44647, (Φαξ: 28210 54903)

Ηλεκτρονική διεύθυνση ιστοσελίδας του συλλόγου:
www.eoshanion.gr

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it