2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση

Διαβάστε εδώ νέα και ανακοινώσεις της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
ΣΟΕ
Registered User
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:39 am

2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση

Δημοσίευση από ΣΟΕ »

«2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση»


“Εν Λίμνη” Δ.Δ. Κοκκινογείων, Δ. Προσοτσάνης, Ν. Δράμας
13-22 Ιουνίου, 2008


Η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΟΕ) σας προσκαλεί στη 2η Βαλκανική Κατασκηνωτική Συνάντηση “Balkan 2008”

Η συνάντηση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Προσοτσάνης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας και του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος), με την θερμή υποστήριξη της Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Ένωσης (B.S.U.), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος.
Σπηλαιολόγοι από 11 χώρες των Βαλκανίων θα συμμετέχουν σε ένα γεμάτο πρόγραμμα 10ήμερης δράσης και εκδηλώσεων σε ρυθμούς ξεφαντώματος!

Χρονική περίοδος: 13-22 Ιουνίου, 2008.
Τοποθεσία: Η συνάντηση θα διεξαχθεί στον καταπληκτικό χώρο “Εν λίμνη” Κοκκινογείων Δ. Προσοτσάνης, Ν. Δράμας.
Σκοπός: Η ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των σπηλαιολόγων απ’ όλες τις Βαλκανικές χώρες.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Άφιξη: Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008.
Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της κατασκήνωσης (γραμματεία / κατασκηνωτικός χώρος / χώροι προβολών / εστίασης / τρόπος διοργάνωσης εκδρομών κ.λπ.)
Τελετή έναρξης: Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008.
θα ακολουθήσει γεύμα (μπουφές) και μια σειρά από πολιτιστικά δρώμενα.
Δραστηριότητες: επισκέψεις σε σπήλαια, περιηγήσεις σε αρχαιολογικά και τουριστικά αξιοθέατα, σπηλαιολογικά αγωνίσματα, επιδείξεις τεχνικών, διαγωνισμοί δεξιοτήτων, φωτογραφίας, βίντεο κ.τ.λ.. Κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τη Σπηλαιολογία, όπως χερσαία και υποβρύχια σπηλαιολογία, σπηλαιοδιάσωση, προστασία σπηλαίων, νέες εξερευνήσεις, κ.ά.
Θα ακολουθούν εθνικές και παραδοσιακές βραδιές με ποικίλες δραστηριότητες και πολλές εκπλήξεις!
Την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η 6η ετήσια τακτική Πανελλήνια Άσκηση της Εθνικής Ομάδας Σπηλαιοδιάσωσης της Ομοσπονδίας, στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (Μααρά). Αυτό θα δώσει μία επιπλέον ευκαιρία στους σπηλαιολόγους-διασώστες όλων των Βαλκανικών χωρών, όχι μόνο να παρακολουθήσουν, μα και να συμμετάσχουν στην άσκηση με σκοπό την προσωπική και συλλογική βελτίωση στις τεχνικές διάσωσης.
Τελετή λήξης: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2008.
Θερμή πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των καλεσμένων μας βαλκάνιων φίλων σπηλαιολόγων με τοπικά παραδοσιακά μουσικο-χορευτικά συγκροτήματα.


Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος
Άβαταρ μέλους
ΣΟΕ
Registered User
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:39 am

Πρόγραμμα-ενημέρωση 2ης Β.Σ.Κ.Σ.

Δημοσίευση από ΣΟΕ »

Πρόγραμμα-ενημέρωση 2ης Β.Σ.Κ.Σ.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, στα πλαίσια της 2ης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Κατασκηνωτικής Συνάντησης θα διεξαχθούν πλήθος από δραστηριότητες, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις κ.τ.λ.


Σπηλαιολογική προορισμοί :

• Τουριστικά σπήλαια, με τη δυνατότητα επίσκεψης στα μη τουριστικά τμήματά τους, όπως του Αγγίτη Ποταμού (Μααράς) και της Αλιστράτης,
• Σπήλαια με αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, όπως το σπήλαιο του Ορφέα, της Μαρώνειας, ‘Των Ζεστών Νερών’ στο Σιδηρόκαστρο κ.α.
• Σπηλαιοβάραθρα, όπως ‘του Χριστού’ – 138μ., της ‘Χιονότρυπας’ -150μ., ‘Περιστεριώνας’ -60μ. κ.α.


Τουριστική προορισμοί :

• Δάσος Φρακτού
http://www.godrama.gr/ourregion/home.cf ... 67&catID=9
• Δάσος Ελατιάς
http://www.godrama.gr/ourregion/home.cf ... 66&catID=9
• Μενοίκιο Όρος
http://www.godrama.gr/ourregion/home.cf ... 69&catID=9
• Φαλακρό Όρος
http://www.godrama.gr/ourregion/home.cf ... 68&catID=9
• Πεζοπορικές διαδρομές στο Μενοίκιο και το Φαλακρό όρος
http://prosotsani.gr/indexgr.php?do=diadromes
• Εξορμήσεις στην Παρανέστια ενδοχώρα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου


Παρουσιάσεις :

Κατά τις βραδυνές ώρες από 21:00-24:00 θα γίνονται ομιλίες, προβολές βίντεο-ταινιών-φωτογραφιών και διαφανειών σπηλαιολογικού περιεχομένου, σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο. Οι παρουσιάσεις θα έχουν μέγιστη διάρκεια τα είκοσι λεπτά ενώ θα βραβευτούν οι καλύτερες.
Όσοι επιθυμούν να κάνουν κάποια παρουσίαση, καλούνται να στείλουν e-mail στο secondbsrc@yahoo.gr αναφέροντας τον τίτλο της παρουσίασης, τον φορέα που είναι μέλος, τον παρουσιαστή της, το είδος και την διάρκεια της, καθώς και μία μικρή περίληψη με το περιεχόμενο της. Τα παραπάνω θα πρέπει να μας σταλούν το αργότερο ως τις 5 Ιουνίου.
Η τελική επιλογή των παρουσιάσεων θα γίνει με κριτήρια την επικαιρότητα του θέματος και την αναλογικότητα των παρουσιάσεων ανά συμμετεχόντων χωρών και συλλόγων.


Εκδηλώσεις :

Καθημερινά κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, βραδιές εθνικής κουζίνας, αλλά και διαγωνισμοί και παιχνίδια σε σπηλαιολογικές τεχνικές, ικανότητες, καινοτομίες κ.α.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παραμένει ανοικτό και περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις.


Προγραμματισμένες εκδηλώσεις :

• Τελετή έναρξης Σάββατο 14 Ιουνίου και ώρα 20:00
• Ημέρα Αλιστράτης. Παρασκευή 20 Ιουνίου
• Τελετή λήξης Σάββατο 21 Ιουνίου και ώρα 20:00


Προγραμματισμένες δραστηριότητες :

• Πανελλήνια άσκηση σπηλαιοδιάσωσης την Κυριακή 15 Ιουνίου, στο σπήλαιο ‘Μααράς’ του ποταμού Αγγίτη. Η οργάνωση της άσκησης θα γίνει από την Σπηλαιοδιάσωση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και καλούνται να συμμετέχουν σε αυτήν, σπηλαιοδιασώστες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
• Ημερήσια εκδρομή στο Σιδηρόκαστρο, επίσκεψη στα σπήλαια καταρράκτες & ‘Ζεστών Νερών’. Περιήγηση στα αξιοθέατα και μουσεία της περιοχής.
• Ημερήσια εκδρομή στην Κομοτηνή, επίσκεψη στο σπήλαιο της ‘Μαρώνειας’. Περιήγηση στα αξιοθέατα και μουσεία της περιοχής.
• Ημέρα Αλιστράτης. Επίσκεψη στα σπήλαια της περιοχής ‘Αλιστράτης’, ‘Ορφέα’ κ.α. Περιήγηση στο φαράγγι του Αγγίτη και στα αξιοθέατα και μουσεία της περιοχής.
• Ημερήσια εκδρομή για μπάνιο στη Καβάλα. Περιήγηση στα αξιοθέατα και μουσεία της περιοχής.
• Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των μελών της B.S.U.


Περίπτερα-σταντ των Κρατών-Μελών της B.S.U.

Κατά την διάρκεια της Βαλκανικής Συνάντησης, θα υπάρχει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ένα περίπτερο-σταντ για κάθε Χώρα-Μέλος της B.S.U., όπου μέσα από αυτό θα μπορεί να διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια των συλλόγων της χώρας τους, καθώς και να διαθέτει αναμνηστικά δώρα αφίσες και μπλουζάκια.


Πούλμαν μεταφορά-μετακίνηση

Για όσους θα θελήσουν να ανέβουν στην Βαλκανική συνάντηση μόνο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα αναχωρήσει Πούλμαν από Αθήνα (Πλατεία Καραϊσκάκη) θα με προορισμό την κατασκήνωση, την Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 17:00, και με επιστροφή στην Αθήνα την Δευτέρα 16 Ιουνίου στις 15:00. Το κόστος είναι 40 €/άτομο και θα καταβάλετε με τη δήλωση συμμετοχής, στον υπεύθυνο που θα ορίσει ο κάθε σύλλογος. Τελευταία ημέρα δήλωσης συμμετοχής είναι η Τετάρτη 4 Ιουνίου.
Πούλμαν θα διατεθεί και για τις προγραμματισμένες ημερήσιες εκδρομές. Το κόστος είναι 10 €/άτομο και θα καταβάλετε με τη δήλωση συμμετοχής στη γραμματεία της Βαλκανικής συνάντησης.
Πούλμαν του Δήμου θα εκτελεί δωρεάν δρομολόγια σε τοπικούς προορισμούς, στην Προσοτσάνη, καθώς και στο σπήλαιο του Αγγίτη Ποταμού (Μααράς



Η οργανωτική επιτροπή
Μητσάκης Νικόλαος
Μακροστέργιος Λάμπρος
Μαλαμά Κατερίνα
Άβαταρ μέλους
ΣΟΕ
Registered User
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:39 am

Πραγματοποιήθηκε η 2η Βαλκανική Σπηλαιολογική

Δημοσίευση από ΣΟΕ »

Πραγματοποιήθηκε η 2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση
“Εν Λίμνη” Δ.Δ. Κοκκινογείων, Δ. Προσοτσάνης, Ν. Δράμας
13-22 Ιουνίου, 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο θεσμός των Βαλκανικών Σπηλαιολογικών Κατασκηνωτικών Συναντήσεων (Β.Σ.Κ.Σ.) ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2007 στo Τέσελ της Βουλγαρίας, με διοργανωτή την Βουλγάρικη Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας / Bulgarian Federation of Speleology (B.F.S.)/.
Έχοντας ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των σπηλαιολόγων των Βαλκανικών χωρών και με την ενεργό συμμετοχή 180 και πλέον σπηλαιολόγων, η συνάντηση αυτή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η ανάληψη της 2ης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Κατασκηνωτικής Συνάντησης από την Ελλάδα, με διοργανωτή την Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) που αποτελεί τον δευτεροβάθμιο φορέα εκπροσώπησης των Ελληνικών σπηλαιολογικών σωματείων, υποστηρίχθηκε ενθέρμως από την Βαλκανική Σπηλαιολογική Ένωση / Balkan Speleological Union (B.S.U.)/ και την σπηλαιολογική κοινότητα, αποτελώντας τιμή για τη χώρα μας και την Ελληνική Σπηλαιολογία.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Η 2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος), της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, του Δήμου Προσοτσάνης και της Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Ένωσης (B.S.U.), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος.

Εκτός των Ελλήνων σπηλαιολόγων, δήλωσαν συμμετοχή συνάδελφοι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Τουρκία, καθώς ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή Ουγγρικής αποστολής.
Στις 13 Ιουνίου κατέφθασαν οι πρώτοι επισκέπτες και μέχρι την το τέλος της συνάντησης οι συμμετοχές των χωρών διαμορφωθήκαν ως εξής:

Βουλγαρία 130
Ελλάδα 88
Ρουμανία 22
Τουρκία 11
Ουγγαρία 7
Κύπρος 1
Ουκρανία 1

Συνολικά 260 σπηλαιολόγοι έλαβαν μέρος στη 2η ΒΣΚΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας ξεκίνησε το απόγευμα 14 Ιουνίου η τελετή έναρξης της 2ης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Κατασκηνωτικής Συνάντησης, με συντονιστές τον Λάμπρο Μακροστέργιο, Γ. Γ. της Σ.Ο.Ε. και τον Στέλιο Ζαχαριά μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Σ.Ο.Ε.
Ο κ. Φατράλης Βασίλειος, Δήμαρχος Προσοτσάνης, καλωσόρισε ως οικοδεσπότης τους φιλοξενούμενους, αναλύοντας την φυσική και πολιτιστική ομορφιά του δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
Το γεγονός επίσης τίμησε ο Φώτης Φυτσιλής, εκπρόσωπος του κ. Δημήτρη Σιούφα, Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος αφενός για την σπηλαιολογική δραστηριότητα των μελών της και αφετέρου για την επιτυχή υλοποίηση μίας τόσο σημαντικής διοργάνωσης που προβάλλει την Ελληνική σπηλαιολογία και την Ελλάδα στις Βαλκανικές χώρες.
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μαργαρίτης Τζίμας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και έστειλε γραπτώς τον χαιρετισμό του με τον οποίο συνεχάρη την Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας για την επιλογή του νομού Δράμας, τονίζοντας δε ότι το γεγονός φέρνει την περιφέρεια Μακεδονίας στο επίκεντρο του Βαλκανικού φυσιολατρικού γίγνεσθαι.
Εκ μέρους της Νομαρχίας Δράμας, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντινομάρχης κ. Χαράλαμπος Δερετζής. Τον ακολούθησε ο Δήμαρχος Αλιστράτης, κ. Γεώργιος Μαδεμλής, ο οποίος επισήμανε τα κοινά στοιχεία του Δήμου του με τον Δήμο Προσοτσάνης, ειδικά όσον αφορά την τουριστική αξιοποίηση της μοναδικής ομορφιάς των σπηλαίων.
Τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους της πολιτείας απηύθυνε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού. κ. Ανδρέας Ντάρλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του κράτους να προστατεύσει νομοθετικά τα σπήλαια, καθώς και στην μεγάλη συμβολή των μη-κρατικών φορέων στην εξερεύνηση, μελέτη και προστασία των σπηλαίων. Τόνισε δε πως η συνεργασία με τους μη-κρατικούς σπηλαιολογικούς φορείς, όπως η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος, είναι αναγκαία στο μελλοντικό έργο του κράτους για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
Με την σειρά τους, οι εκπρόσωποι της B.S.U. και των συμμετεχόντων χωρών χαιρέτησαν την εκδήλωση και τέλος ο κ. Νικόλαος Μητσάκης, Πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές, κήρυξε την έναρξη της 2ης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Κατασκηνωτικής Συνάντησης.
Ακολούθησε μπουφές με εκλεκτά τοπικά εδέσματα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Κοκκινογείων και την όμορφη νύχτα συνόδεψε με παραδοσιακά ακούσματα το καταπληκτικό τοπικό μουσικό συγκρότημα “Δραμάδοντες”.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ
Την Κυριακή 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 6η ετήσια τακτική Πανελλήνια Άσκηση της Εθνικής Ομάδας Σπηλαιοδιάσωσης της Ομοσπονδίας (ΣΟΕ), στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (Μααρά). Σπηλαιοδιασώστες απ’ όλες τις συμμετέχοντες χώρες, καθώς και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν στην άσκηση με σκοπό την προσωπική και συλλογική βελτίωση στις τεχνικές διάσωσης.
Η άσκηση τελείωσε επιτυχώς, καθώς στη συνέχεια συζητήθηκε η δυνατότητα κοινών διαβαλκανικών ασκήσεων και κοινής πολιτικής σε θέματα διάσωσης στα σπήλαια και στη φύση γενικότερα.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ BSU
Την Δευτέρα 16 Ιουνίου συγκροτήθηκε η Γενική Συνέλευση της B.S.U. με εκπροσώπους από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, Ουγγαρία.
Την συνέλευση επίσης παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων σπηλαιολογικών σωματείων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης μέσα στα Βαλκάνια.
Τα μέλη της Γ. Συνέλευσης εισάκουσαν και αποδέχτηκαν τον απολογισμό δράσης της B.S.U. για το τελευταίο έτος, καθώς υπερψηφίστηκε η αίτηση μέλους της Ρουμανίας. Συμφωνήθηκε δε η αύξηση της αναλογικής ετήσιας συνδρομής των μελών και συζητήθηκε η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των σπηλαίων ως πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.
Η Τουρκική Σπηλαιολογική Ένωση αιτήθηκε την ανάληψη της 3ης Σπηλαιολογικής Κατασκηνωτικής Συνάντησης το 2009, γεγονός το οποίο όλοι αποδέχτηκαν με χαρά.
Τέλος, οι Ρουμάνοι συνάδελφοι δήλωσαν την επιθυμία τους για την διοργάνωση της συνάντησης του 2010.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Αφιερωμένες στα τουριστικά και μη τουριστικά τμήματα του σπηλαίου του Ποταμού Αγγίτη (Μααρά) και του σπηλαίου της Αλιστράτης ήταν οι περισσότερες ημέρες της συνάντησης. Οι λάτρεις της κάθετης σπηλαιολογίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στο Φαλακρό Όρος τη δολίνη της Χιονότρυπας με το ομώνυμο παγοσπήλαιο στον πυθμένα της.
Αρκετές ήταν και οι συμμετοχές για το σπήλαιο των Ζεστών Νερών κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, το σπήλαιο της Μαρώνειας στην Κομοτηνή και το φημισμένο αρχαιολογικό σπήλαιο του Ορφέα κοντά στην Αλιστράτη.

Πολλοί επίσης κατά τις πρωινές ώρες επισκέφτηκαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής και γεύτηκαν την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα, ενώ άλλοι θαύμασαν το απέραντο γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

Κατά τις βραδινές ώρες προβλήθηκαν πάνω από 25 ταινίες και παρουσιάσεις απ’ τις συμμετέχοντες χώρες, όπου νέες εξερευνήσεις, νέες τεχνικές και υλικά ενίσχυσαν τις γνώσεις των παραβρισκόμενων. Πιο δημοφιλείς ήταν οι συζητήσεις που ακολουθούσαν γύρω από την φωτιά, όπου μέσα σ΄ ένα φιλικό κλίμα οι σπηλαιολόγοι αντάλλασσαν ιδέες και προτάσεις για τη μελλοντική τους συνεργασία.
Η φωτιά επίσης ήταν και ο τόπος όπου δοκιμάστηκαν διάφορα τοπικά ποτά, με τραγούδια και χορούς από κάθε μεριά των Βαλκανίων. Απογείωση των συναισθημάτων και του γλεντιού αποτέλεσε το αποχαιρετιστήριο πάρτι στις 20 Ιουνίου.
Το απόγευμα της 21 Ιουνίου σήμανε τη λήξη της 2ης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Κατασκηνωτικής Συνάντησης και την επόμενη 22 Ιουνίου αναχώρησαν και οι τελευταίοι συμμετέχοντες.

ΝΕΑ
Κατά την 2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση δεν έλειψαν οι νέες ανακαλύψεις και έρευνες στο πεδίο των σπηλαίων της Ελληνικής γης. Στα χωριά του νομού Δράμας, εντοπίσθηκαν 5 σπήλαια ενώ συλλέχθηκαν πληροφορίες για άλλα 7. Επίσης μέλη των συλλόγων της Σ.Ο.Ε. συνέλλεξαν επιπρόσθετες πληροφορίες οι οποίες άμεσα θα χρησιμοποιηθούν.
Σημαντική ήταν και η ημέρα του Σαββάτου, 21 Ιουνίου, όπου ο Λάμπρος Μακροστέργιος και ο Γεωλόγος Γεώργιος Λαζαρίδης, μέλος της ΕΣΕ, κατά το ξαρμάτωμα της «Χιονότρυπας» συνέλλεξαν νέα βιολογικά και γεωλογικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της μοναδικής μελέτης παγοσπηλαίου στην χώρα μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ευχαριστούμε για την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή τους:

Τον Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα,
Το Υπουργείο και τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα,
Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και τον Νομάρχη κ. Κων/νο Ευμοιρίδη,
Τον Αντινομάρχη Πολιτισμού της Νομαρχίας Δράμας κ. Χαράλαμπο Δερετζή,
Το Δήμο Προσοτσάνης και το Δήμαρχο κ Βασίλειο Φατράλη,
Τον Δήμαρχο της Αλιτράτης κ. Γεώργιο Μαδεμλή,
Τον Δήμαρχο Σιδηροκάστρου κ. Αθανάσιο Σπάση,
Την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Βόρειας Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού και τον προϊστάμενο της κ. Ανδρέα Ντάρλα, τον Γεωλόγο Μάρκο Βαξεβανόπουλο και την Αρχαιολόγο Άννα Παντή,
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος των Κοκκινογείων του Δήμου Προσοτσάνης κ. Ιωάννη Καραγιαννίδη,
Την Διεύθυνση του Τουριστικά Αξιοποιημένου Σπηλαίου Ποταμού Αγγίτη (Μααρά), τον Διευθυντή του κ. Λευτέρη Κιλατζίδη και τον ξεναγό του, κ. Νίκο Διάφα,
Την Διεύθυνση του Τουριστικά Αξιοποιημένου Σπηλαίου Αλιστράτης και τον Διευθυντή του κ. Νικόλαο Καρτάλη,
Την Βαλκανική Ένωση Σπηλαιολογίας B.S.U., τον Πρόεδρό της κ. Petar Beron και τον Γ. Γ. κ. Alexey Zhalov.
Τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Φίλων Σπηλαιολογίας «Ο Μαύρος Βράχος» και τον κ. Ελευθέριο Ελευθεριάδη.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς τους χορηγούς της 2ης Βαλκανικής Συνάντησης :

Το κατάστημα ορειβατικών ειδών ΟΔΥΣΣΕΙΑ, Αθήνα, κ. Σταμάτης Κίρδης.
Το κατάστημα ορειβατικών ειδών ANDREOU TECH, Βόλος, κ. Γιώργος Ανδρέου.
Την εταιρεία αλμυρών snacks, TASTY FOODS.
Την διαφημιστική εταιρεία EUROLINE Δράμας και τον κ. Δημήτριο Μπύρο.
Την βιομηχανία κατεψυγμένης ζύμης ΟΑΣΙΣ, Ξάνθη, Παναγιώτης Θεοφυλάκης.
Την εταιρεία οδικής βοήθειας, Express Service.
Το τοπικό μουσικό συγκρότημα “Δραμάδοντες”.
Τον Πρόεδρο του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο), κ. Ιάκωβο Καρακωστάνογλου.
Τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο).
Τον Αθλητικό Επιστημονικό Τουριστικό Ορειβατικό Σπηλαιολογικό (ΑΕΤΟΣ) Σύλλογο Γλυφάδας.


Ευχαριστίες και σε όλους όσους ακόμα συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της επιτυχούς διεθνούς συνάντησης, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν.
Κλειδωμένο