Σφάγια στη "Περιστέρα" στα Πακόγια Ζάρακα.

Δηλώστε εδώ σπήλαια που απειλούνται από κάθε είδους καταστροφή. Παρατηρήσεις, ονομασίες, δήμους κοινότητες κτλ. Διαβάστε για ενέργειες που γίνονται ή που προγραμματίζονται...
Απάντηση
kofinas
Active Member
Δημοσιεύσεις: 94
Εγγραφή: Δευ Μάιος 09, 2005 1:06 pm
Επικοινωνία:

Σφάγια στη "Περιστέρα" στα Πακόγια Ζάρακα.

Δημοσίευση από kofinas »

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ-ΠΑΡΝΩΝΑ
« Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ »
Μέλος Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΟΕ)

Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRESS SERVICE) ΣΠΑΡΤΗ
Τ.K 23100 TEL : 6972-857852 FAX 27310-28073
ΤEL. - FAX 2105247675
info@speleoclubposeidon.gr
http://www.speleoclubposeidon.gr




ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
20/12/2006.

Στο οροπέδιο Πακόγια του Δήμου Ζάρακα επισημάναμε από το δορυφορικό πρόγραμμα, ότι υπάρχει διάνοιξη με προέκταση δρόμου μέχρι την είσοδο της «Περιστέρας», ενώ υπήρχε από παλαιότερα μικρός δρόμος και πλατό για τοποθέτηση κυψελών μελισσιού. Με αποστολή σε αυτή την περιοχή επιβεβαιώσαμε πράξη ασέλγειας σε βάρος του βαράθρου. Έχουν ριφθεί σφάγια σε αυτό με άσχημες συνέπειες, ενώ οι παλαιότεροι το χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των τυριών με κρέμασμα (χρήση σχοινιών) σε αυτό. Η κα Δήμαρχος Παν. Πριφτάκη μας ανέφερε, ότι έχει διενεργήσει νομική δίωξη στον υπαίτιο και την συγχαίρουμε για την πράξη αυτή. Έχει κάθε δικαίωμα για την προστασία τέτοιων μνημείων στην περιοχή του δήμου.
Εάν τα όμβρια ύδατα εισχωρήσουν από το μεγάλο γεωλογικό ρήγμα του οροπεδίου που ευρίσκεται η είσοδος του βαράθρου της «Περιστέρας» και φτάσουν στο περίφημο σπήλαιο της Τρύπας του «Βοριά» και κατέλθουν σε αυτό από τους πανέμορφους σταλακτίτες του, τότε δεν θα μπορεί κανείς πλέον να εισέλθει σε αυτό το υπόγειο παλάτι και θα τύχουμε παγκόσμιας κατακραυγής. Η μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα είναι πιθανή με τέτοιες πράξεις. Δεν έφτανε η ύπαρξη του λατομείου στο Μάλι Μάδι και η στάση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Μολάων με την αδειοδώτηση αιολικού σταθμού στο όρος που φυλάσσει στα σπλάχνα του το μεγαλύτερο σπήλαιο του Πάρνωνα διαδρομών 750 μέτρων, αλλά συνεχίζονται τέτοιες ασελγείς ενέργειες σε βάρος της φύσης.
Με την αφορμή αυτή οφείλουμε να προβάλλουμε για άλλη μία φορά το θέμα των σπηλαίων μας στην περιοχή αυτή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι φορείς του τόπου μας, ότι είναι ανεπαρκείς με τη στάση τους, αφού παρ΄ όλες τις δημοσιεύσεις μας δεν έχουν κάνει από πλευράς των ακόμη τίποτα απολύτως για τα πάμπολλα σπήλαια ενός από τα ομορφότερα σπηλαιολογικά πάρκα που θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί στο Νότιο Πάρνωνα. Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε ανάδειξη και προστασία των. Αυτό έχει εκτιμηθεί και προβληθεί από το 1999 στην 2 Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στους Μολάους από την πρόεδρο τότε της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα κ Τασία Κανελλοπούλου. Στη συνέχεια ο Δήμος Μολάων αίτησε την δημιουργία του Πάρκου αυτού και αμέσως αδειοδώτησε για αιολικούς σταθμούς μπροστά στα ανταποδοτικά πενιχρά αργύρια.
Οφείλουν και οι δημόσιοι φορείς την προβολή των καταγεγραμμένων ή εξερευνημένων σπηλαίων προς το κοινό και την ευαισθητοποίηση αυτού, καθώς και την προστασία των από κάθε παράνομο. Αντίθετα έχουμε τα παραδείγματα βαράθρων σκουπιδαριών δήμων όπως ο Αραμπατζής στο Γέρακα με τον πανέμορφο διάκοσμο και τις λίμνες νερών μολυσμένες και τόσο χρήσιμες στην περιοχή. Το σκουπιδαριό στον άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας πιθανότατα αρχαιολογικό, την καταβόθρα της Μεταμόρφωσης με τα λήμματα των ελαιοτριβείων να καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα, επίσης το ίδιο με την καταβόθρα της Απιδιάς, την καταβόθρα στα Κουπιά με σκουπίδια και τις γεωτρήσεις του δήμου Μολάων σε κατώτερες κοντινές περιοχές και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.




Εικόνα

Στη δορυφορική ο παλαιός δρόμος με το πλατό για τα μελίσσια και η επέκταση μέχρι την είσοδο.
Η πέτρα ευδιάκριτη από μέσα δείχνει σαν κόρη οφθαλμού!!


[/img]Εικόνα

Διακρίνονται οστά ζώων.



Εικόνα

Η "Περιστέρα" προς τα βόρια. Από δεξιά το όρος Κάρκανο, το Καλογεροβούνι και μπροστά το όρος Πούλος.



[/img]Εικόνα


Το στόμιο από κοντά με την πέτρα.

Εικόνα

Ένα φυσικό αυλάκι, το επιφανειακό ρήγμα που οδηγεί πιό κάτω σε έγκοιλο της περιοχής. Την εποχή των πολλών σπαρτών πήγαιναν τα αγριοπερίστερα και ονομάστηκε "Περιστέρα" . Οι βοσκοί κατέβαζαν με σχοινιά τα τυριά για διατήρηση. Κατά την εξερεύνησή της παρατηρήσαμε σακούλα με βελόνες από εμβολιασμό των γιδιών στη περιοχή, μάλλον από μελιταίο πυρετό. Συνήθεια στη περιοχή για να πάει το κακό μακριά, στα έγκατα της γης.
[/img]
Γιάννης Κοφινάς
http://www.gianniskofinas.com
kofinas
Active Member
Δημοσιεύσεις: 94
Εγγραφή: Δευ Μάιος 09, 2005 1:06 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από kofinas »

Το επιφανειακό ρήγμα που αναπτύσεται η "Περιστέρα" στα Πακόγια (τσακώνικος όρος) συνεχίζει προς το νέο λατομείο όπου ανέρχεται πίσω από το Μάλι Μάδι στα σπλάχνα του βουνού η Τρύπα του "Βοριά". Τι να συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της γης? Το ίδιο ρήγμα?
Γιάννης Κοφινάς
http://www.gianniskofinas.com
Απάντηση