Σελίδα 1 από 1

Σταμάτησαν οι μπουλντόζες το δρόμο για το βάραθρο του Ζούτη

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 09, 2007 5:09 pm
από kofinas
Μετά από την ενημέρωση των αρχών (τοπική αστυνομία, το Δήμο Νιάτων και την Εφορεία Σπηλαιολογίας-Παλαιοανθρωπολογίας) για κατασκευαζόμενο δρόμο προς το βάραθρο του Ζούτη στα Νιάτα Λακωνίας ο ίδιος ο δήμαρχος κ Ντόβολος επιμελήθηκε του θέματος και τα μηχανήματα σταμάτησαν τη διάνοιξη.
Το εν λόγω βάραθρο βρίσκεται λίγο δεξιά από το χωματόδρομο που οδηγεί στο σπήλαιο των "Αυγών". Είναι διάκλαση που έχει κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ και πλησιάζει τον υπάρχοντα χωματόδρομο. Οι άνθρωποι και τα μηχανήματα θα έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο καθώς επίσης θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες για το μνημείο της φύσης. δεν είμαστε ενάντιοι για έργα των ιδιωτών και κοινής ωφέλειας. Είχαμε όμως αναφορά για σχεδιασμούς ρίψης απόβλητων ελαιοτριβείου από παλαιότερα στο βάραθρο αυτό και βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Δεν φτάνουν τόσα μνημεία και υδροφόροι ορίζοντες που έχουν καταστραφεί από την ανθρώπινη παρέμβαση μέχρι σήμερα, αλλά θέλουν να μην αφήσουν όρθιο τίποτα. Έχουμε και το θανατηφόρο ατύχημα του σπηλαιοσυντρόφου στη Κρήτη που κατεβαίνοντας σε βάραθρο έχασε τη ζωή του αφού αυτό επικοινωνούσε με πλησιέστερο βάραθρο που έριχναν τον καλόγερο.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ Ντόβολο και την κ Ζηγούρη από την Εφορεία μας που ενήργησαν θετικά και άμεσα.
Τα έργα θα πρέπει να γίνονται με σοβαρές μελέτες και οι σπηλαιολόγοι θα πρέπει να έχουν αυτά υπόψη τους.

Γιάννης Κοφινάς

9/2/2007

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 09, 2007 5:17 pm
από elena
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
Ελπίζω αυτό το παράδειγμα να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Γιάννη, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 09, 2007 5:32 pm
από kofinas
Εικόνα


[/img]

Το ρήγμα με το βάραθρο του Ζούτη από το χωματόδρομο που μάλλον περνάει κάτω από αυτόν.
Στο βάθος τα ρήγματα στη Ράχη Νιάτων με τα πάμπολλα σπήλαια και βάραθρα και το πανέμορφο βάραθρο με την Αερότρυπα στην Αγία Παρασκευή Νιάτων. Θυμίζουμε ότι πρίν λίγα χρόνια κάποια γίδα έπεσε σε τρύπα που άνοιξε κάτω από μία ελιά σε μικρή δολίνη. Ο Περικλής Σάκκαρης την διέσωσε σε μικρό πατάρι και σε εξερεύνηση με ομάδα του ΣΠΕΛΕΟ το ρήγμα έφτανε τα 30 μέτρα βάθος και το ονομάσαμε Γιδότρυπα Νιάτων.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν μεγάλα γεωλογικά ρήγματα με πολλές προσβάσεις σε διακλάσεις αυτών.

Εικόνα



Εικόνα
[/img]

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 09, 2007 5:56 pm
από kofinas
Οι καρεκλοκένταυροι των δημοσίων υπηρεσιών παρουσίασαν τον ειδικό χοροταξικό σχεδιασμό για διαβούλευση και χαρακτήρισαν την περιοχή του νότιου Πάρνωνα σαν ΠΑΠ δηλαδή αμέσου προτεραιότητας για αιολικούς σταθμούς στη Χώρα μας. Στην 9η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στις 22/9 παρουσιάσαμε τον πλούτο των σπηλαίων στην περιοχή αυτή και τον όλεθρο της καταστροφής των. στις 29/9 η Εφορεία μας καλούσε για γνωμοδότησή της μετά από έγγραφό μας (και κατασκευές αιολικών σταθμών στην πατρίδα μας εδώ και 17 χρόνια) για τα σπήλαια και ήδη εταιρείες προσήλθαν σε αυτήν. Το βαρυσήμαντο 8σέλιδο άρθρο μου στο περιοδικό ΕΠΑΘΛΟ 9-10/2006 ήταν σε κυκλοφορία και με ημερομηνία 13/10 λίγες ώρες πριν τις εκλογές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κρέμασε στον κατάλογο θετικών γνωμοδοτήσεων το Μάλι Μάδι με το μοναδικό και παγκόσμιου ενδιαφέροντος σπηλαιοβάραθρο Τρύπα του "Βοριά" και το μεγαλύτερο του Ν Πάρνωνα ρίχνοντας αυτό στα νύχια της αιολικής βιομηχανίας.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΙΚΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΛΠ. ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΗ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 09, 2007 8:29 pm
από dim.kar
Συγχαρητήρια Γιάννη τόσο για την συντονισμένη αντίδραση, όσο και για το περιεκτικό αλλά και ενημερωτικό του κειμένου!

Μην ξεχάσεις πως η 'Ελενα περιμένει κάτι διευθύνσεις από σένα για να στείλει μια επιστολή...

Δημήτρης