Μίνι σεμινάριο "Εισαγωγή στη σπηλαιολογία"

Ανακοινώσεις και ερωτοαπαντήσεις για προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
mtsop
Active Member
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Τετ Αύγ 12, 2009 11:50 am
Τοποθεσία: Μελίσσια

Μίνι σεμινάριο "Εισαγωγή στη σπηλαιολογία"

Δημοσίευση από mtsop »

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ο Σ.ΕΛ.Α.Σ. πραγματοποίησε το σεμινάριο μετά από πρόσκληση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χίου και παρατίθεται η έκθεση του όλου εγχειρήματος:
Ένα πρωινό πριν προλάβει ο ήλιος να ξεπροβάλλει και ζεστάνει την ατμόσφαιρα τρία άτομα (Νίκος, Σοφία, Μιχάλης) βαδίζουν φορτωμένα με ορειβατικά σακίδια προς το αεροδρόμιο Αθηνών. Οι προβλέψεις για τον καιρό το τριήμερο (5-7 Μαρτίου) της Καθαράς Δευτέρας δυσοίωνες αλλά δεν πτοούνται, έχουν να πάνε στη Χίο να πραγματοποιήσουν ένα σεμινάριο εισαγωγής στο κόσμο της σπηλαιολογίας σε 15 ανιχνευτές και 9 βαθμοφόρους προσκόπους, να τους μεταδώσουν το μικρόβιο του “κάτω κόσμου”.

Φτάνοντας στο ηλιόλουστο νησί συναντούν και τους άλλους 2 σπηλαιολόγους (Αντώνη, Βασιλική) που έχουν αφιχθεί μια μέρα νωρίτερα και μαζί με το “ντόπιο” μέλος του Σ.ΕΛ.Α.Σ. Νεκτάριο πάνε προς το παλιό νταμάρι όπου θα στήσουν το πεδίο για την εξοικείωση των προσκόπων με τα υλικά. Στήνονται οι διαδρομές και πριν προλάβουν να τελειώσουν το κολατσιό τους αρχίζουν να καταφθάνουν οι μικροί τους φίλοι. Τα γεμάτα περιέργεια βλέμματά τους περιεργάζονται τις στολές και τα υλικά που φορούν οι σπηλαιολόγοι αφού σε λίγη ώρα θα ντυθούν και αυτοί παρόμοια.

Αφού έβαλαν τα υλικά ξεκινά η εξήγηση για το πως ονομάζεται το καθένα και ποιος είναι ο ρόλος τους κατά την ανάβαση και την κατάβαση. Αφού τελειώνουν οι εξηγήσεις λίγοι λίγοι βαδίζουν προς τις διαδρομές που έχουν φτιαχτεί για να δοκιμάσουν την εμπειρία του κρεμάσματος σε σχοινί. Τέσσερις τέσσερις ανεβοκατεβαίνουν τα σχοινιά και ο αρχικός φόβος της ανασφάλειας και της υψοφοβίας δίνουν τη θέση τους στον ενθουσιασμό και στα χαμόγελα χαράς. Η ώρα περνάει πριν προλάβει κανείς να το συνειδητοποιήσει και το σκοτάδι διαδέχεται το φως του ήλιου, οι φακοί ανάβουν και συνεχίζουν ακάθεκτοι μέχρι να γευτούν όλοι την πρωτόγνωρη εμπειρία.
Γρήγορο μάζεμα των υλικών και ραντεβού στο στέκι των προσκόπων για τις σύντομες παρουσιάσεις του Νίκου και της Σοφίας για την ιστορία της σπηλαιολογίας στην Ελλάδα, της σπηλαιογέννεσης, της προστασίας των σπηλαίων και τέλος οπτικό υλικό από τη δράση του συλλόγου. Οι ερωτήσεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη για τον αποσαφηνισμό όσων παρακολούθησαν αλλά κυρίως όσων βίωσαν. Στην όλη προσπάθεια βοήθησε και ο έτερος σπηλαιολόγος του νησιού Κώστας Μάγκος.
Η επόμενη μέρα θα ήταν και η πιο ουσιώδη αφού θα περιελάμβανε την πραγματική μύηση των ανιχνευτών προσκόπων στην σπηλαιολογία, με την είσοδό τους σε σπήλαιο. Ο καιρός δεν ακολούθησε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων και παρέμεινε συννεφιασμένος με πολύ μικρά διαστήματα ψιχάλας. Ο Νίκος με το Νεκτάριο και τη Σοφία αρμάτωσαν το σπήλαιο δημιουργώντας 3 διαδρομές ώστε να μη δημιουργηθεί συνωστισμός. Ο Μιχάλης με τον Αντώνη ήταν εντός σπηλαίου για την παροχή οδηγιών των νεοεισερχόμενων αλλά και για ξενάγησή τους. Το σπήλαιο βρισκόταν εντός περιοχής όπου ο στρατός κάνει τις ασκήσεις του και αρκετός διάκοσμος είχε καταρρεύσει από τις εκρήξεις, παρόλα αυτά είχε τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του. Αρκετούς σκελετούς από μικρά ζώα και έναν ατόφιο από γαϊδούρι (μάλλον) στο τέρμα του σπηλαίου. Τέλος, είχε και έναν κοιμώμενο κάτοικο, μια μικρή νυχτεριδούλα που παρόλο τον όλο κόσμο που εισήρθε καταφέραμε να μην την ξυπνήσουμε από τη χειμερία νάρκη της. Το σπήλαιο είχε μια κατάβαση γύρω στα 15 μέτρα ύστερα μια σάρα με υψομετρική διαφορά στα 7 μέτρα και βάθος γύρω στα 15 μέτρα. Όλοι πλέον αφού είχαν μια πρώτη επαφή με τον εξοπλισμό από την προηγούμενη δεν αντιμετώπισαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πλην ενός κοριτσιού που αναγκαστήκαμε να την ξεκρεμάσουμε και ύστερα να την ανεβάσουμε με αντίβαρο.

Όλοι δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι από την σπηλαιολογία και θα θέλανε να την ξαναβιώσουν στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη βοήθεια των παιδιών μαζέψαμε και αρκετά σκουπίδια που είχαν πεταχτεί εντός του σπηλαίου. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σώμα των Ελλήνων προσκόπων της Χίου και ιδιαίτερα το Δημήτρη Γιαννούμη για την πρόσκληση και την βοήθεια μου μας έδωσε να φέρουμε σε πέρας την όλη προσπάθεια.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Μιχάλης Τσόπελας
Απάντηση