ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ξένια Γεωργοπούλου
Active Member
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 26, 2008 11:43 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση από Ξένια Γεωργοπούλου »

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση στο φόρουμ των νέων σπηλαίων που αποκαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Μπουραζάνι στα ελληνοαλβανικά σύνορα προσθέτω δυο λόγια και για την αφορμή του ταξιδιού που με οδήγησε σ’ εκείνα τα μέρη στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη. Εκείνο, λοιπόν, που μ’ έκανε να βρεθώ στην πρώτη γραμμή του έπους του ’40 (Μπουραζάνι – Αηδονοχώρι – Μέρτζανη), και μάλιστα ανήμερα της εθνικής επετείου, ήταν μια άλλη αγάπη μου, αυτή για τα ιαματικά λουτρά.



Εικόνα Εικόνα



Τελικός προορισμός μου ήταν τα εγκαταλελειμμένα λουτρά της Πυξαριάς, πάνω στον ποταμό Σαραντάπορο, που αποτελεί το φυσικό σύνορο με την Αλβανία. Η ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας όμως έχει κι άλλα λουτρά.

Πρώτα επισκέφτηκα τον Αμάραντο. Εκεί έχει ατμόλουτρα: ο θερμός ατμός βγαίνει απ’ τις σχισμές ενός βράχου και διοχετεύεται με σωλήνες στο καινούργιο πέτρινο κτήριο που φιλοξενεί τα ατμόλουτρα, το οποίο δένει απόλυτα με το περιβάλλον.





Εικόνα Εικόνα Εικόνα







Εικόνα Εικόνα Εικόνα





Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς Καβάσιλα. Εκεί τα λουτρά δεν λειτουργούν μεν τέτοια εποχή, αλλά αν δεν έχεις πρόβλημα μπορείς να κάνεις το μπανάκι σου στην πισίνα μαζί με τα βατραχάκια, που έχουν κάνει επέλαση ελλείψει κόσμου.




Εικόνα Εικόνα Εικόνα





Εικόνα Εικόνα




Απέναντι από τα Καβάσιλα, στην άλλη όχθη του Σαραντάπορου, που αυτήν την εποχή περνιέται άνετα με τα πόδια, αφού η στάθμη του φτάνει κάτω από το γόνατο, βρίσκονται τα παλιά εγκαταλελειμμένα λουτρά της Πυξαριάς, ερειπωμένα από τον πόλεμο. Εκεί έχει πολλές μικρές αναβλύσεις που γίνονται ένα με το ποτάμι, ενώ τα ιζήματα που αφήνει το ιαματικό νερό δημιουργούν έργα τέχνης πάνω στις πέτρες και τα πεσμένα φύλλα.




Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Εικόνα Εικόνα Εικόνα



Εικόνα Εικόνα Εικόνα




Εικόνα Εικόνα





Εικόνα Εικόνα






Εικόνα Εικόνα Εικόνα




Αν και στο ταξίδι αυτό είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με σπήλαια, τελικά μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω τους ανθρώπους της περιοχής, κι έτσι οδηγήθηκα στα νέα σπήλαια έξω απ’ το Μπουραζάνι, τα οποία επισκέφτηκα πριν ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου. Δέκα μέρες αργότερα, όταν ξαναπήγα με τους Κατσιαβό, Κολίσογλου και Ηλιόπουλο, ο δρόμος είχε ασφαλτοστρωθεί.








Ηθικόν δίδαγμα: όταν πάμε για λουτρά εμείς οι λουτρόβιοι, καλό είναι να ρωτάμε και για κανένα σπηλαιάκι –ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να σου προκύψει ακόμη και ανεξερεύνητο! Και αντίστροφα: εμείς οι σπηλαιολόγοι χρειαζόμαστε πού και πού και κανένα λουτρό για να βγάλουμε από πάνω μας τη λάσπη και το γουανό που μας έχουν διαποτίσει (εξ ου και η Πανελλήνια στην Αριδαία)…


(admin edit: ενεργοποίησα το BBCode για να εμφανιστούν οι εικόνες σου)
Είμαι νίντζα, και το κέφι μου θα κάνω!
Απάντηση