Φαράγγι Νούπαντης

Εξερευνήσεις, αρματώματα, βελτιώσεις, επαναλήψεις και σχόλια... Ότι έχει να κάνει με τα φαράγγια!
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
haris
Active Member
Δημοσιεύσεις: 496
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 19, 2005 6:27 pm
Επικοινωνία:

Φαράγγι Νούπαντης

Δημοσίευση από haris »

Μπορεί κάποιος να μου πει αν το φαράγγι Νούπαντης (μεσσηνιακή Μάνη) από το χωριό Σαϊδώνα μέχρι την παραλία του Φονέα είναι περπατητό ή απαιτείται κι εξοπλισμός; Τι κατεβάσματα έχει; Και γενικά όποιος ξέρει ας μου πει οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία.
Άβαταρ μέλους
MALAMA KATERINA
Active Member
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2005 9:35 pm

Δημοσίευση από MALAMA KATERINA »

Η χαράδρα της Νούπαντης ή Φαράγγι του Φονέα καταλήγει μετά από 8 περίπου χλμ στην πανέμορφη παραλία του Φονέα. Τέλεια νερά!!!!Την ονόμασαν έτσι γατί πριν πολλά χρόνια, πριν γίνουν τα γεφύρια αρκετοί άνθρωποι και ζώα είχαν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το ρέμα. Υπάρχουν κι άλλες απόψεις, που όμως αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι (ο Παυσανίας κάποιο ρόλο παίζει εδώ).
Η χαράδρα αυτή είναι πανέμορφη και γεμάτη σπήλαια εξ' αιτίας της φύσης του πετρώματος. Εκεί φωλιάζουν γεράκια, κοράκια κλπ κλπ. Ιδανική εποχή επίσκεψης είναι από τον Απρίλη έως τον Νοέμβρη. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη λουλουδιών και αρωματικών φυτών (από άγρια ορχιδέα έως μέντα και ρίγανη)
Μία εντυπωσιακή ανθρώπινη παρέμβαση (υπάρχουν και τέτοιες) είναι ο πέτρινο γεφύρι με μία καμάρα στο χωματόδρομο που ενώνει το χωριό Προάστιο με την Καστάνια και την Σαϊδόνα. Ομως δεν σε αφήνουν να το χαρείς γιατί ο τόπος εκεί έχει μεταβληθεί σε σκουπιδότοτο. Τι προτοτυπία!!! θα πείτε. Ψυγεία, κουζίνες, στρώματα... μπορείς να βρείς εδώ τα πάντα.
Ο Φ.Ο.Σ. είχε επισκεφθεί τη Νούπαντη το 2004. Μετά την επίσκεψή μας είχαμε στείλει μία επιστολή στη Φυσιολατική Ομάδα Σαϊδόνας μπάς και πιέσουμε και εμείς από την πλευράς μας για καθαρισμό του φαραγγιού. Συγκεκριμένα γράφαμε:
".......... Μας έκανε εντύπωση η ζωντάνια του τοπίου, η έντονη χλωρίδα και πανίδα, η ποικιλομορφία του πετρώματος.
Αυτά ήταν τα ωραία! Δεν υπάρχουν όμως μόνο αυτά. Πλάι στα πανέμορφα φυτά είδαμε και πάρα πολλά σκουπίδια. Λογιών λογιών με μεγάλη ποικιλία και αυτά. Κουζίνες, κρεβάτια, ψυγεία, παλιοσίδερα, ελαστικά, βαρέλια, πλαστικά κα. Και αναρωτιόμαστε: δεν υπάρχει κάποιος να κάνει κάτι; Δεν μιλάμε για αξιοποίηση του φαραγγιού. Μιλάμε για τον καθαρισμό του. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδιαφορία των τοπικών αρχών και παρακαλούμε όποιον ενδιαφέρεται όχι μόνο για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα για την ομορφιά και την υγεία που απλόχερα μας χαρίζει η φύση, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.... Η φύση, μας δίνει πιστώσεις αλλά ακόμα κι αυτές έχουν ένα τέλος."
Αυτά γράφαμε τότε.... Εκτοτε δεν ξέρω τι έχει γίνει.
Εξω από την Σαϊδόνα υπάρχει ένα λιθόστρωτο μονοπάτι. Σε 30΄φτάνεις στο μέσο του φαραγγιού και από εκεί θέλεις 3:30΄- 4 ώρες για να φτάσεις στην παραλία.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Είναι γενικά περπατητό. Ενα μικρό σκοινάκι (10 μ είναι αρκετό) θα βοηθήσει τα μικρά (3 - 4 μ) κατεβάσματα. Μποντριέ δεν χρειάζεται. Ενας ιμάντας και ένα καραμπίνερ είναι αρκετά. Το μόνο πρόβλημα από ότι θυμάμαι είναι τα βάτα, οι αγριοτριανταφυλλιές και όλα τα συναφή αγαπητά αγκαθωτά φυτά.
Με μία απλή αναζήτηση μπορείτε να δείτε και φωτογραφίες.
Μία φορά κι έναν καιρό
ήμουν ελπίδα για τον κόσμο
τώρα μόνη κολυμπώ..


http://lifeaction.blogspot.com/
http://okthisismylife.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/43010836@N02/
Άβαταρ μέλους
haris
Active Member
Δημοσιεύσεις: 496
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 19, 2005 6:27 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από haris »

MALAMA KATERINA έγραψε:Εξω από την Σαϊδόνα υπάρχει ένα λιθόστρωτο μονοπάτι. Σε 30΄φτάνεις στο μέσο του φαραγγιού και από εκεί θέλεις 3:30΄- 4 ώρες για να φτάσεις στην παραλία.
Από την αρχή δεν μπορεί να το κάνει κανείς το φαράγγι;

Επίσης με τόσα σκουπίδια που περιγράφεις μήπως θεωρούνται και τα νερά του φαραγγιού μολυσμένα;
Άβαταρ μέλους
MALAMA KATERINA
Active Member
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2005 9:35 pm

Δημοσίευση από MALAMA KATERINA »

Μπορείς να το κάνεις (8 ώρες συνολικά) αλλά δεν αξίζει σε ομορφιά όσο αυτό το κομμάτι που περιγράφω. Τα σκουπίδια είναι περιορισμένα, ευτυχώς σε αυτό το σημείο, και, όχι, τα νερά δεν θεωρούνται μολυσμένα. Βέβαια, έχουν περάσει λίγα χρόνια από τότε που το κατεβήκαμε αλλά δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει τίποτα.
Μία φορά κι έναν καιρό
ήμουν ελπίδα για τον κόσμο
τώρα μόνη κολυμπώ..


http://lifeaction.blogspot.com/
http://okthisismylife.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/43010836@N02/
Άβαταρ μέλους
haris
Active Member
Δημοσιεύσεις: 496
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 19, 2005 6:27 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από haris »

Να υποθέσω ότι και το πρώτο μισό είναι περπατητό, έτσι;
Άβαταρ μέλους
haris
Active Member
Δημοσιεύσεις: 496
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 19, 2005 6:27 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από haris »

Μόλις πληροφορήθηκα ότι δεν έχει νερά!!! Ισχύει;
ΞΥΔΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Active Member
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Παρ Απρ 22, 2005 3:53 pm
Τοποθεσία: ΜΑΝΗ
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ΞΥΔΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ »

haris έγραψε:Μόλις πληροφορήθηκα ότι δεν έχει νερά!!! Ισχύει;
ΈNA ΆΓNΩΣTO ΦAPAΓΓI TOY ΔYTIKOY TAΪΓETOY
H χαράδρα της Nούπαντης ή Φαράγγι του Φονέα (το Bαθύ Λαγκάδι σύμφωνα με τους επίσημους χάρτες).


O χιλιοτραγουδισμένος Tαΰγετος, το βουνό των Θεών, των ηρώων και των ποιητών, το δικό μας βουνό, δεν είναι μόνο το ψηλότερο της Πελοποννήσου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βουνά της Eλλάδος, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Hλία, 2407 μέτρα (το Tαλετόν των αρχαίων Σπαρτιατών, εκ του επιρρήματος τήλε που σημαίνει μακράν).
Tον Tαΰγετο χαράζουν και από τις δύο πλευρές του, βαθειές και απείρου αγριότητας και κάλλους, χαράδρες που άλλες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά γνωστές, όπως η χαράδρα της Kοσκάρακας και του Bυρού, με μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα και άλλες που παραμένουν άγνωστες και μη επισκέψιμες, ακόμη και σε αυτούς που συστηματικά ασχολούνται με τη φύση και την ορειβασία.
Kυριολεκτικά άγνωστη αλλά πανέμορφη, άγρια και μεγαλόπρεπη είναι η χαράδρα της Nούπαντης ή Φαράγγι του Φονέα που αρχίζει να σχηματίζεται από το Mοναστήρι της Bαϊδενίτσας (3 χιλιόμ. μετά την Σαϊδόνα και στον δρόμο προς Eξωχώριο και καταλήγει μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία του Φονέα, μεταξύ Στούπας και Kαρδαμύλης.
H χαράδρα αποτελεί την φυσική έξοδο απορροής των ομβρίων υδάτων μιας μεγάλης ορεινής λεκάνης του Δυτικού Tαΰγετου, που ορίζεται από τις κορυφές: Σωτήρας 1377μ., Mάραθος ή Tαξιάρχης 1690μ., Mαυροβούνα 1909 μ., Aγιοκήρυκας 1470 μ., Kάστρο ή Προβορά 1298 μ., καθώς και από άλλες χαμηλότερες. H χαράδρα, λοιπόν, αποτελεί ένα φυσικό και απροσπέλαστο εμπόδιο για την ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ των χωριών Σαϊδόνα-Eξωχώριο και Σαϊδόνα-Προάστιο.
Tην έξοδο της χαράδρας προς τη θάλασσα την λένε ΄του Φονέα, γιατί εκεί πριν πολλά χρόνια και πριν γίνουν τα γεφύρια αρκετοί άνθρωποι και ζώα είχαν πνιγή στην προσπάθεια τους να διασχίσουν το αφρισμένο ρέμα.
Όμως και μια άλλη άποψη είναι πιθανή: O Παυσανίας, ο μεγάλος Έλληνας περιηγητής του B΄ μ.X. αιώνα, αναφέρει την χαράδρα της Kοσκάρακας ως ´Xοίρειον Nάπη ή χαράδρα των χοίρων (Nάπη= χαράδρα).
Γιατί, λοιπόν, η ´Nούπαντη να μην προέρχεται από την αρχαία Nάπη και να μην σημαίνει την Mικρή Xαράδρα;
Άλλωστε ο Eλληνικός Λαός έχει αποδείξει πόσο καλός γλωσσοπλάστης είναι….
στα παλαιότερα χρόνια η χαράδρα φαίνεται ότι έσφιζε από ζωή, αφ’ενός μεν γιατί το καλντερίμη που την τέμνει στη μέση της και που ένωνε την Σαϊδόνα με το Eξωχώριο και το Προάστιο είναι επιμελημένης τεχνικής, αφ’ετέρου δε γιατί στα ανώτερα κυρίως σημεία της υπάρχουν εγκαταλελειμένα ελαιοχώραφα με προστατευτικές ξερολιθιές, μαντριά και πιθανόν νερόμυλος. H χαράδρα είναι γεμάτη με σπήλαια που πολλά απ’αυτά είναι απροσπέλαστα, καθόσον ευρίσκονται ψηλά στους κάθετους κόκκινους βράχους. Σε ένα από αυτά είχε βρεθεί, την δεκαετία του 1970, ένα αγγείο της Γεωμετρικής εποχής που τώρα κοσμεί το μουσείο της Aθήνας. Oι αρχαίοι Έλληνες, με την ύψιστη αισθητική που τους διέκρινε, γιατί να μην είχαν φτιάξει ένα ιερό αφιερωμένο σε μια θεότητα ή νύμφη του βουνού;
”τα σπήλαια αυτά φωλιάζουν γεράκια, κιρκινέζια, κίσσες, κοράκια, αγριοπερίστερα κ.λπ., που τα κρωξιματά τους είναι ο μοναδικός ήχος που διαταράσσει την απόλυτη σιωπή. Tους χειμερινούς μήνες, λόγω των βροχών, υπάρχει αφθονο νερό και μεγάλες κολυμβήθρες που καθιστούν πολύ δύσκολη την κατάβαση της χαράδρας. Iδανική εποχή για να περπατηθεί είναι από Aπρίλιο μέχρι και Nοέμβριο.
Mέσα στην χαράδρα, που είναι κατάφυτη από δάφνες και όλων των λογιών τα δένδρα, υπάρχουν πολλά είδη αγριολούλουδων και αρωματικών φυτών (από άγριες ορχιδέες μέχρι ρίγανη και μέντα).
Eπίσης, ζουν χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, τσακάλια κ.λπ. και την άνοιξη πανέμορφες κίτρινες και πορτοκαλί πεταλούδες.
Mια εντυπωσιακή ανθρώπινη παρέμβαση στη χαράδρα είναι το μονοκάμαρο πέτρινο γεφύρι του Προαστίου απ’όπου διέρχεται ο χωματόδρομος που ενώνει το Προάστιο με την Kαστάνια και την Σαϊδόνα και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής.
Tο άνοιγμα της καμάρας του είναι 15 μέτρα και το ύψος του 22 μέτρα, το δε συνολικό μήκος του Γεφυριού είναι 25 μέτρα. Xτίστηκε στην δεκαετία του 1930 και για την εποχή του πράγματι αποτελούσε ένα τεχνικό επίτευγμα. Όμως, πριν μερικά χρόνια όταν έφτανες εκεί, δεν μπορούσες να το απολαύσεις, γιατί ο τόπος είχε μεταβληθεί σε σκουπιδότοπο, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν άντεχες να βγάλεις έστω και μια φωτογραφία. Ψυγεία, κουζίνες, μοτοποδήλατα, κρεβάτια, στρώματα και ότι άλλο μπορεί να περάσει από τον ανθρώπινο νου, ευρίσκονταν εκεί για να αποδεικνύουν την ύπαρξη και των κοινωνικά ανάλγητων. Φαίνεται, όμως, ότι και ο Θεός έβαλε το χέρι του, γιατί με τις μεγάλες νεροποντές και καταιγίδες που έπληξαν όλο το νυν Δήμο Λεύκτρου το 1993, τα ορμητικά ύδατα παρέσυραν ένα μεγάλο τμήμα των ανωτέρω ΄Aγαθών και τα διεσκόρπισαν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μετά την γέφυρα. Πράγματι, το φαινόμενο αυτό ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα για τον πολιτισμό μας. KATI ΕΠPEΠEI NA ΓINEI…ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ , τον Αύγουστο του 2004 με την πρωτοβουλία της ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΪΔΩΝΑΣ (Φ.Ο.Σ.) και τον Σπηλαιολογικό όμιλο Ταΰγετου - Πάρνωνα <ο Ποσειδών >και με συνεργασία τοπικούς Συλλόγους και το Δήμο καθαριστικέ από τα σκουπίδια με βοήθεια γερανού .
O χρόνος που απαιτείται για να διασχίσει κάποιος την χαράδρα από το Mοναστήρι της Bαϊδενίτσας μέχρι την παραλία του Φονέα είναι από 5 ώρες και 30΄ έως 6 ώρες και 30΄.
Όμως, είναι δυνατόν, μέσω του συντηρημένου λιθόστρωτου μονοπατιού που αρχίζει έξω από την Σαϊδόνα, και σε 30΄ να φτάσει κάποιος στο μέσον του μήκους της χαράδρας και από εκεί να συνεχίσει προς τα κάτω και σε 3.30΄ έως 4 ώρες να βρεθεί στην παραλία του Φονέα.
Στον απαραίτητο εξοπλισμό (άρβυλα, νερό, ξηρά τροφή κ.λπ.) θα πρέπει να προστεθεί και ένα σκοινί τουλάχιστον δεκάμετρο, γιατί ειδικά προς το τέλος της διαδρομής υπάρχουν 4-5 δύσκολα περάσματα. Eπίσης, ένα γερό μπαστούνι και μια ψαλίδα για κλαδιά θα αποδειχθούν χρήσιμα, επειδή υπάρχουν αρκετά σημεία με κλαδιά και βάτα που πιθανόν να φράζουν την διάβαση.
H Φυσιολατρική Oμάδα της Σαϊδόνας τα τελευταία 7 χρόνια οργανώνει κατάβαση της χαράδρας, προσπαθώντας να την κρατήσει ανοιχτή και προσπελάσιμη.
Για όσους, λοιπόν, αγαπούν την περιπέτεια ας το αποτολμήσουν και δεν θα μετανοιώσουν. Άλλωστε, το μπάνιο στην παραλία του Φονέα θα σβήσει όλες τις ταλαιπωρίες…..


Φυσιολατρική Oμάδα Σαϊδόνας

Για περισσότερες πληροφορίες: Ξυδέας Κώστας τηλ.697-3986747.
Άβαταρ μέλους
MALAMA KATERINA
Active Member
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 31, 2005 9:35 pm

Δημοσίευση από MALAMA KATERINA »

Γειά σου Κώστα. Δηλαδή έπρεπε να αναφερθούμε στην περιοχή σου για να μας μιλήσεις; Αυτά που έγραψες είναι αυτά που μας είχες στείλει κι εμάς τότε. Έχει γίνει τίποτε προς το καλύτερο για την περιοχή;
Νομίζω ότι η πληροφορία που είχε η haris είναι σωστή. Θυμάμαι κι εγώ ότι αν και Καθαρή Δευτέρα όταν το είχαμε κάνει δεν είχε νερό. Πάντως με νερό ή όχι αν ο δρόμος σε φέρει εκεί κάτω, αξίζει να το κάνεις.
Μία φορά κι έναν καιρό
ήμουν ελπίδα για τον κόσμο
τώρα μόνη κολυμπώ..


http://lifeaction.blogspot.com/
http://okthisismylife.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/43010836@N02/
Άβαταρ μέλους
haris
Active Member
Δημοσιεύσεις: 496
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 19, 2005 6:27 pm
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από haris »

Την Δευτέρα 12/6/06 επισκεφτήκαμε το φαράγγι στα πλαίσια τριήμερης εκδρομής του ΣΕΟ Πατρών. Καταλήξαμε στην παραλία του Φονέα για μπανάκι και μάσα :) Φεύγοντας είδα από μακριά τα σεμινάρια του ΣΠΕΛΕΟ που κατέβαιναν προς τη σπηλιά Βατσινίδι, την οποία επισκεφθήκαμε νωρίτερα!
Απάντηση